HOGYAN SZAUNÁZZUNK?

M. Adrienn

M. Adrienn

Hogyan szaunázzunk

Szaunázni többet jelent, mint ücsörögni a szaunapadon és izzadni a melegben: ez egy utazás különféle állomásokkal, melyeknek a végén megtalálhatjuk a test és lélek harmóniáját. Követve az alábbi ” Hogyan szaunázzunk” tanácsokat, szaunafürdőjét pihetető ás élvezetes élménnyé teheti.

Hogyan szaunázzunk? Először szakítson elég időt.

Ne siessen a szaunázással, hogy annak hatásai maximálisan érvényesülni tudjanak. Szaunázni csak nyugodt körülmények között lehet.

Kezdje a szaunázást egy frissítő tusolással.

Ennek elsősorban higiénikus okai vannak, de fontos a víz testünkre gyakorolt frissítő hatása is.

Terítsünk törölközőt a szauna padra, amire ráülünk.

Ez egyrészt higiéniás okokból célszerű, másrészt megvéd minket attól a kellemetlen érzéstől, amit egy felforrósodott pad okozhat.

A szauna hőmérséklete.

A 80-90°C (maximum 100°C) elegendő ahhoz, hogy a szauna kifejtse jótékony hatását. A szauna páratartalmát növelhetjük a szaunakályhában található kövekre locsolt vízzel. Nem érdemes egyszerre túl sok vizet locsolni a kövekre, mert ez a hirtelen páratartalom változás sokkolja bőrünket, gátolva a természetes izzadás fokozatos beindulását. Emellett igen kellemetlen a forró vízpára égető érzése.

Meddig maradjunk a szaunában?

A „Ki bírja tovább verseny” nagyon egészségtelen, és ellenkezik a szaunázás szellemiségével. Természetesen a szaunában töltött idő mindig személyre szabott.

A legfontosabb szabály: csak addig tartózkodjunk a melegben, ameddig az jólesik.

Élettanilag a javasolt időintervallum, amit a szaunában egyhuzamban eltöltünk, 8-12 perc (kezdőknek javasolt a 4-8 perc). Általában ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a testhőmérséklet emelkedni kezdjen, és megkezdődjön a természetes izzadás (ez nem azonos azzal a kicsapódó vízpárával, amit a forró kövek ész nélküli locsolása okoz).

Testünk hirtelen és drasztikus lehűtése egyáltalán nem szükséges.

A szaunafürdőzés két egymást ismétlődően követő szakaszból áll.

  • Az egyik a forró szaunában történő felhevülés,
  • a másik a lehűlés és pihenés szakasza.

A lehűlési szakaszban vehetünk egy frissítő zuhanyt, vagy megmártózhatunk medencében, dézsában. Erre a célra használhatunk hideg vagy langyos vizet, ki mit kedvel.

Semmiképpen ne forró vízben fürödjünk, hiszen a lehűlés szakaszának lényege, hogy testünk hőmérséklete vissza hűljön az amúgy megszokottra.

Ezek után üljünk le kényelmesen, esetleg feküdjünk le, és pihenjünk pár percet, mielőtt ismét visszatérünk a szaunába. A jeges vízben való megmártózást, a friss hóban való hempergést csak gyakorlott „öreg rókáknak” javasoljuk.

Hányszor térjünk vissza a szaunába?

A felhevülés/lehűlés szakaszait annyiszor ismételhetjük, amennyiszer jólesik.

Néha elég egyszer bemenni a melegbe, néha többször kívánja testünk a felhevülést. A szaunázók között leginkább elterjedt, hogy három alkalommal ismétlik meg a felhevülést.

A szaunázás befejezése.

Hagyjunk időt magunknak a pihenésre. Ne siessünk sehova, az öltözködés is ráér. Pihenjünk és élvezzük a szaunázás okozta kellemes érzéseket.

Tusoljunk le bő vízben, a tusfürdők és szappanok használatát kerüljük.

A forró szauna bőrünk pórusait kitágította, kitisztítva így azt a baktériumoktól és egyéb szennyeződésektől.

Aggódó anyukák figyelmébe ajánljuk: nem szükséges zsíros szappanokkal és egyéb kemikáliákkal „sterilizálni” a gyerekeket, újra eltömítve így a kitágult bőrpórusokat.

Végezetül

Kerüljük az alkoholos italokat és a nagy mennyiségű étkezést szaunázás alatt és közvetlenül utána. Egy könnyű snack és egy frissítő ital tökéletes befejezése egy élvezetes szaunázásnak.

Jó szórakozást, kellemes pihenést kívánunk.

Ismerje meg a sótégla, sószoba, sóhomokozó jótékony hatásait.

Ha tetszett a Hogyan szaunázzunk? cikkünk, akkor olvassa el következő cikkünket, ahol leírjuk, hogy millyen jótékony hatása van a sótéglának, sószobának vagy a sóhomokozónak.

Ajánlott cikkünket itt találja: „Sótégla, sószoba, sóhomokozó jótékony hatásai”

Ha szeretne értesülni további híreinkről és érdekességeinkről kövessen minket facebookon!

M. Adrienn

M. Adrienn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hasonló cikkek