NORMÁL FINN SZAUNA

M. Adrienn

M. Adrienn

Normál finn szauna

A normál finn szauna az északi népeknél, már 1-2 ezer éve ismert és használatban van a mai napig. Régen mosakodásra és fürdésre használták, később szülésekhez, vagy betegségek legyőzéséhez volt használatos. Ma pedig már minden finn otthonban elérhető.

A szaunák fűtésének kialakítása leginkább az elhelyezkedésüktől függ.

  • A szauna a finn vidéki házakban, nyaralókban általában nyírfafűtéses,
  • a városi lakásokban, fürdőkben általában elektromos üzemű. A városi lakásokban általában fa lambériával kialakított kis helyiség a fürdőszobában.

A nyaraló, avagy mökki tartozéka a szauna, általában egy tó partján helyezkedik el, és egy külön kis faházból áll. A szaunázás után többnyire a tó vizét használják lehűlésre, télen ehhez lék vágása szükséges. Lehet ugyanakkor csak a havat is használni, avagy kint állni a -20-30 °C-os hidegben. Szauna után a hideg víz vagy levegő pár percig egyáltalán nem hideg, hanem kellemes.

Az emeletes házakban általában egy közös szauna van az alagsorban, amiket elektromos kályhával fűtik.

Szaunák száma Finnországban…

Mára már több, mint 3 millió normál finn szauna található Finnországban, ebből 1,2 millió magánlakásokban, a maradék a nyaralókban (mökkikben), szállodákban, uszodákban használatos.

Manapság már nem található olyan családi ház a finn társadalomban, ahol ne lenne szauna. Ez az 5,541 milliós (2021-es adatok) népességhez képest igen soknak számít. Az utóbbi fél évszázadban a gyarapodás csak 500 ezer szauna volt.

Még a parlamentben is található szauna.

Érdekességek a finn szaunákhoz kapcsolódó történetekből…

Legendák szólnak arról, hogy a finneknek milyen fontos a szauna.

Finnek még jégből is képesek szaunát építeni, szószerinti fordításban: jégszobát, ami csak egy évig életképes. A készítője -Marko Kiuru- szerint „A falaknak legalább egy tucat szaunázást ki kell bírniuk”

Jégszauna az Imatra Spa strandon. Fotó: Yle
Jégszauna az Imatra Spa strandon. Fotó: Yle

Az egyik történet szerint például az Afganisztánban állomásozó finn békefenntartóknak természetesen az egyik legfontosabb feladata a szauna létrehozása volt.

A finn ex-miniszterelnök, Urho Kekkonen (1900-1986) szaunameghívását soha, egyetlen – belföldi, avagy külföldi – politikus sem merte visszautasítani. Finnország egykori első embere a legfontosabb döntéseket rendszerint a forróságban üldögélve hozta meg. A rövid, hivatalos tárgyalótermi megbeszélés után a szomszédos szaunában volt a folytatás. Öltöny, nyakkendő, cipő, zokni, alsónadrág le – kezdődhetett a politikai vita. Az igazán fontos döntések a hőségben születtek. Érdekesség, hogy Urho Kekkonen is egy szaunában született 1900-ban.

Ami az angoloknál az ötórai tea, az a finneknél a szauna: szent és sérthetetlen. Ha máskor nem, legalább egyszer egy héten, általában hétvégén szakítanak rá időt.

Ha egy család egy másikat szaunázni hív, az többnapos együttlétet jelent. Szombat délután 5-6 órára felfűtik a szaunahelyiséget, és kezdődik a többórás lazító, pihentető családi program. Mellé állandó kísérő a sör virslivel.

Lenkkimakkara…

Ha ezt egy finn meghallja, összefut a szájában a nyál, mert a szaunázás utáni és közbeni eszem-iszomot jelenti.

A szaunákra irányuló nevelések…

A finn gyerekeket korábban a szaunában való viselkedésről a templomban való viselkedéshez hasonló módon tanították.

A szauna az emberek életét végig kísérte, központi, „szent” hely volt számukra. Általában szaunában születtek és a halottjaikat is ott ravatalozták fel.

Milyen jótékony hatása van a sótéglának, sószobának vagy sóhomokozónak?

Olvassa el következő cikkünket, ahol leírjuk, hogy Milyen jótékony hatása van a sótéglának, sószobának vagy sóhomokozónak.

Ajánlott cikkünket itt találja: „Sótégla, sószoba, sóhomokozó jótékony hatásai”

Ha szeretne értesülni további híreinkről és érdekességeinkről kövessen minket facebookon!

M. Adrienn

M. Adrienn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hasonló cikkek